lördag 30 juni 2012

De senaste dagarna. ---------- The latest days.

Det är ingen fart på de spelande nattskärrorna i år, och troligen så beror det på det kalla vädret som fortfarande råder med regn var och varannan dag. Nätterna är kalla och fuktiga, och det verkar ha en negativ inverkan på spelaktiviteten hos fåglarna. I slutet på maj var det varmare om nätterna och det var riktigt bra fart på nattskärrorna, men nu sitter de mest och småputtrar lite korta perioder. På ställen där vi tidigare har stannat och hört 5-7 spelande ex har vi den sista tiden bara hört ett par stycken. Men de andra finns där för när vi provar med CD-spelaren så börjar de locka lite och kanske också kommer flygande en sväng.
Natten som gick så var vi inte ute då det hade varnats för regn och åska, men som vanligt så hade de fel då det bara var en liten kort regnskur framåt morgontimmarna. Inatt däremot så ser det just nu bra ut enligt vädersajterna, så vi får hoppas att de har rätt. Detta blir sista natten på ett tag som besöket blir i området där vi har loggade fåglar, så vi får hoppas att vi kan ta någon mer inatt. Han som håller i loggprojektet ska nämligen åka till Grönland och fånga fåglar i 3 veckor, och jag ska ägna mig lite åt andra områden som jag inte har hunnit att besöka i år än. men om en vecka så ska jag lägga några nätter till i loggområdet för att försöka fånga någon mer. Senaste natten som vi var ute så stannade vi på ett ställe där det var flera skärror som kom när vi startade spelaren. Och en hona kom och satte sig på vägen och blev uppvaktade av en hane, och det hela slutade med att de parade sig. Så äggläggningen är nog i full gång och sedan så ska de ruva i knappt 20 dagar innan äggen kläcks, så det är ungefär den tid som finns kvar att fånga skärrorna. Tidigare år har spelaktiviteten avtagit markant en bit in i Juli, och jag tror att det är när äggen kläcks som detta sker. Så vi får se om det stämmer i år också.
----------------------
 There is no goo in the shurring nightjars this year, and probably it is because of the cold weather still prevails with rain every few days. The nights are cold and moist, and it seems to have a negative impact on the gamingactivity of the birds. At the end of May it was warmer at night and it was really good speed on the nightjars, but now is they only on short periods. In places where we previously stayed and heard 5-7 playing has we now only a few birds. But the others are there for when we test with the CD player so they begin to make some noice  and perhaps also is flying a turn.

The night that went so we were not out as it had been warned of rain and thunder, but as usual it was the fault when it was just a short rain towards morning hours. Tonight however, it looks so good right now as the weather sites, so we hope they have right. This will be the last night for some time that the visit will be in the area where we have logged birds, so we hope that we can take some more tonight.  I will devote myself a little at other areas that I have not had time to visit this year yet. but in a week I'll add a few nights to the log area to try to catch some more. Last night as we were out we stopped at a place where there were several nightjars that came when we started the player. And a female came and sat on the road and was approached by a male, and it all ended with mating. So nesting is probably in full swing and since then the brood in less than 20 days before the eggs hatch, so that's about the time left to catch nightjars. In previous years the gaming activity dropped sharply a few weeks into July, and I think that is when the eggs hatch as this happens. So we'll see if it is true this year too.


Natt. -------- Night.

söndag 24 juni 2012

Äntligen! ----------- Finally!

Igår kväll var vi lite tveksamma hur nattskärrorna skulle bete sig efter regnet som kom under dagen, och med ett nytt regnväder i antågande det kommande dygnet. Men vi fick en mycket fin natt med gott om nattskärror som spann hela natten. Redan när vi kom ut vid 22-tiden så var en del igång, så vi fick stå och vänta på att det skulle mörkna innan vi kunde sätta upp nätet. Ett nattskärrepar hade fina flyguppvisningar för oss under tiden som vi väntade, och Morkullorna for runt samtidigt som en Grävling kom ända fram till oss. På första försöket att fånga någon i det reviret så var det inte ens någon nattskärra som kom nära, så vi åkte vidare till en som vi försökt på ett antal gånger tidigare. Även denna gång försökte den att slippa bli fångad även om den var mycket arg. Vi upptäckte att den ofta satte sig på ett par större stenar en bit bort varje gång som den kom flygande, så vi lät CD-spelaren stå kvar och flyttade nätet dit. Redan på första försöket så satt den i nätet, och vi upptäckte att den hade en ljuslogg på ryggen. Den första tanken var att det var någon av de 2 som vi satt ljuslogg på här den senaste tiden, men när ringen lästes av så kunde vi konstatera att det var just den fågel som vi var ute efter. Det var en bekant från förra året som vi satte en ljuslogg på vid det tillfället. Nu har den varit i de okända vinterkvarteren i Afrika under vinter, och kommit tillbaka till sitt gamla revir igen. Om nu bara ljusloggen har fungerat som den ska så kommer vi snart att veta hur den tog sig till Afrika och på vilken tid. Vi kan också utläsa var den befunnit sig vid olika tillfällen under hela resan tur och retur, så det ska bli otroligt spännande att få ta del av dessa data. Nu är det ¨bara¨ 11 stycken kvar av de 12 som fick en ljuslogg förra året, så jakten fortsätter ett tag till.
---------------------------------------
Last night we were a bit hesitant how the nightjars would behave after the rain that came during the day, and with recent rains coming on the next day. But we got a very nice night with plenty of nightjars that churring the entire night. When we came out at 22 o'clock there was some churring nightjars, so we had to wait for it to get dark before we could put up the net. One couple of nightjars had great air shows for us while we waited, and Woodcocks fly around the same time as a Badger came up to us. On the first attempt to capture some of the birds in this territory, we not caught anyone, so we went to the one that we tried on a number of times before. We found that he often sat on a couple of large stones from a distance each time it came flying, so we let the player stand still and place the net there. Already on the first attempt he flied right into the net, and we discovered that he had a light log on his back. The first thought was that it was one of the two that we were put the log on here recently, but when the ring was read so could we  establish that it was the bird we were after. It was an acquaintance from last year that we put a light log on at the time. Now it has been in the unknown winter quarters in Africa during the winter, and come back to his old territory again. Now if only light the log has functioned as it should, we will soon know how it went to Africa and at what time. We can also deduce where the nightjar has been at various times throughout the trip and came back, so it will be incredibly exciting to have access to this data. Now it is ¨just¨ 11 pieces left of the 12 who received a light log last year, so the hunt continues for a while.

 Nyss fångad med sin ljuslogg. ----------- Newly caught with his light log.

Gabriel Norevik med den värdefulla Nattskärran. -------- The valuable Nightjar.

lördag 23 juni 2012

Nummer hundra är fångad.

Nu har jag ringmärkt min 100:e Nattskärra sedan starten 2010, men de har varit svårfångade den sista tiden. Troligen så beror det på att värmen inte har kommit än, för de nätter som det är lite varmare så har vi märkt en betydligt större aktivitet hos Nattskärrorna. Även 101 har blivit märkt sedan senast, men vi har ännu inte lyckats att fånga någon av de som vi satte ljuslogg på förra året. De som vi fångar i år får också en ljuslogg påsatt, och hittills har 12 st fått en logg i år. Så nästa år finns det ett större antal skärror med logg på som ska återfångas. Vädret ser inte så bra ut för tillfället, och kommande vecka verkar också bli ostadig. Vi har bara en vecka till på oss att försöka ta någon med logg, för sedan ska han som håller i ljusloggprojektet med mig åka bort över sommaren. Jag kommer att ägna mig åt en del andra områden som jag inte har hunnit besöka än i år, och om tillfälle och tid finns så gör jag nog en del ensamma försök att fånga någon loggmärkt. Det har regnat här av och till hela dagen men det ska inte komma något regn inatt så om en timme befinner man sig ute i skogen igen för en helnatt. Sedan blir det minst en natt som vi inte kommer ut för det ska börja regna imorn igen och det kan bli rejält med regn natten mellan Söndag och Måndag.

 Jag och nummer hundra.

101 med sin ljuslogg på ryggen.

måndag 18 juni 2012

Lördag, söndag och måndag.

I lördags så var det ju tänkt att jag skulle leda en nattlig exkursion i skogarna, och kanske också fånga någon nattskärra. Men det blev inte så för vädret stoppade det. En hel del regn med inslag av åska gjorde att det inte var någon ide att ens försöka. Dagen efter på söndagen var dock vädret betydligt lämpligare för nattskärrorna, så då var man ute igen på en halvnatt. Ganska många skärror hördes under natten men ingen gick att fånga. Det var bara någon enstaka fågel som hade bra fart på spelandet, under tiden som de flesta mest satt och småknarrade korta perioder. Varför det var så kan man bara spekulera i, men en anledning kan vara att de lade energi på att äta istället efter gårdagens regnande. Måndagskvällen så var det dags för en omgång regn igen under förnatten så vi ställde in vår nattskärrejakt igen. Men under efternatten var det uppehåll i regnandet så de borde ha hunnit äta upp sig till kommande nätter. Ikväll ser det ut att bli bra fångstväder så ikväll kör vi igen, och hoppas på att det äntligen är bra fart på nattskärrorna igen.

fredag 15 juni 2012

Nästan hundra. --------- Almost hundred.

Den gångna natten så var det bra fart på nattskärrorna och vi lyckades fånga 2 st. Tyvärr så var det inte i något av reviren där vi satt ljuslogg förra året, men det verkar som att även de nattskärrorna är på gång. Den sista som vi märkte flög direkt upp i sitt spelträd och började spela igen när vi släppte den. Eftersom det satt ännu en lite längre bort så lät vi nätet stå kvar och startade CD:n igen. Det som hände då var att den vi nyss ringmärkt kom dundrande in i nätet igen, och det bara några minuter efter att vi släppt den!!!! Vi hade gott om spelande nattskärror hela natten ända fram till gryningen, och vi hade säkert upp mot 30 st sammanlagt under natten. Den sista som vi försökte fånga spelade för fullt när det nästan var helt ljust ute, och den bjöd oss på fina flyguppvisningar rakt över våra huvuden. Och den satte sig och spelade på sin favoritgren bara ett tjugotal meter bort från oss, så det var en härlig upplevelse. Nu behöver jag bara fånga tre till så har jag ringmärkt hundra st sedan jag startade för två år sedan, och det får man nog fira med en stor Mackmyrawhisky som belöning för alla nätter. Kommande natt så hoppas vi ta någon med ljuslogg, för nu tror vi oss ha full koll på individerna i de reviren. Men de har gäckat oss än så länge, så man vet aldrig vad som händer när man startar CD spelaren. I morgon natt är det tänkt att jag ska leda en exkursion ut i nattskärreskogarna, men vädret ser inte ut att bli så bra så det kanske blir inställt. Efter mitt föredrag om nattskärran på vårt årsmöte så var intresset stort, så det skulle verkligen vara tråkigt om vi behöver ställa in.

torsdag 14 juni 2012

Gårdagens natt. --------- Yesterday night.

Natten som gick var inte en natt i Nattskärrornas tecken. Det var ingen fart och ihållande i deras spelande, utan de satt mest och småknarrade lite. Ett par nya fåglar som höll på att etablera revir var dock lite mer på hugget, men de ville inte gå ner på låg höjd när de kom mot CD spelaren. Vi hann sätta upp nätet 4-5 gånger under timmarna innan det blev för ljust ute, och det var bara en av skärrorna som var nära att fastna. Natten som kommer så har ett par timmar till på oss att försöka fånga någon då jag kan komma från jobbet lite tidigare än vanligt. Vi fortsätter att försöka fånga någon med ljuslogga i området N Mönsterås, men inatt så ska vi prova en av de andra vägarna i området.

onsdag 13 juni 2012

En galen natt. ---------- A crazy night.

Natten som gick blev helt galet underbar. Från midnatt så fångade jag 5 st nattskärror innan det blev för ljust ute och 2 av dessa var ringmärkta av mig tidigare  2010 och 2011. Och återfångades på samma plats igen. Till att börja med så var de lite tröga men vartefter det blev lite kyligare så tände de till ordentligt och betedde sig helt crazy. Jag hade till och med en som satte sig på attrappen på CD-spelaren, och satt där en bra stund innan den flög in i nätet. På ett annat ställe så fångade jag 2 st på samma plats och en tredje var också intresserad, och det har aldrig hänt mig att 2 st fångats på samma plats vid samma tillfälle tidigare. Jag har nu passerat 100 fångade nattskärror under mina 3 år, men det är 5 st kvar innan jag har ringmärkt 100 st. Det kanske blir inatt?  För givetvis ska man ut inatt igen!!!

 Nattskärrenatt. -------- Nightjar night.

 Nattskärra på attrappen. --------- Nightjar on dummien.

 Nattskärra på attrappen. --------- Nightjar on dummien.

måndag 11 juni 2012

Med värmen kommer skogens alla små flygfän.


Jag såg i tidningen att den senaste flugan är att injicera saltlösning under huden i ansiktet för att få svullnader i alla möjliga former. Och jag har tidigare sett att man även kan operera in metallstavar mm under huden för att smycka sig. Förmodligen så är det ganska dyrt med sådana saker, och jag ser heller ingen anledning att göra det. Ett mycket billigare alternativ är att börja med ringmärkning av Nattskärror!!!????
Nu har mygg och knott kommit igång på allvar, så nätterna får man kämpa sig igenom. Alla myggmedel och blandningar som jag testat håller endast myggen borta, men knotten verkar få sig en adrenalinkick istället av medlen :). Inte ens gammal hederlig Djungelolja blandat med beckolja funkar på dessa mycket små odjur. Tidigt idag på morgonen så fångade vi en Nattskärra, och när pannlamporna tändes så var det startsignalen för knotten på allvar. Då vi båda hade händerna upptagna med att fästa en ljuslogg på fågeln, så var det bara att bita ihop och härda ut. Men när jag tittade mig i backspegeln på vägen hem så var jag bara tvungen att ta upp kameran och ta ett par bilder. Se och njut! Men jag tror inte att någon tänder på mig precis. :)

 Varit i slagsmål?  Nej! bara en natt i skogen.

De är inte stora, knotten. Men jäkligt giftiga.


söndag 10 juni 2012

Nu börjar det. ------- Now it´s begin.

Äntligen har det blivit mera fart på nattskärrorna. Värmen har kommit och aktiviteten har stegrats på en gång, men fortfarande så är de lite svåra att lura ner till nätet. Natten som gick så hörde vi många skärror vart vi än stannade men det var lite svajigt spelande. Ena stunden så spelade skärror överallt för att i nästa stund vara helt tyst. Vi fångade bara en skärra, och det var inte den som vi tror loggförsedda som vi var ute efter. På ett ställe så börjar en Pärluggla poa lite och komma närmare, och när vi står och pratar innan vi drar ihop nätet så kommer den flygande och gör en attack mot attrappen som sitter på CD-spelaren ett par meter från oss. Tyvärr så hade jag inga ringar för pärlugglor med mig då den givetvis far rätt in i nätet, så den får släppas omärkt. kommande natt så hoppas vi att de har kommit igång ordentligt med spelandet och vi kan ta flera stycken.

Pärluggla. ------ Tengmalm´s Owl.

onsdag 6 juni 2012

Några dagars uppehåll får det bli. ------------ A few days break may be.

Egentligen så borde det vara full fart på Nattskärrorna just nu, men så har det inte varit de 4 senaste nätterna. De startar kvällen med att knarra lite lätt för att sedan tystna helt till en stund efter midnatt. Och det har varit helt omöjligt att fånga några också. De flesta gånger så har de inte ens kommit flygande för att kolla vem det är som låter när jag startar CD-spelaren. Eftersom det är den kallast inledningen på Juni månad sedan 1928 så är det förmodligen det som är anledningen till inaktiviteten hos skärrorna. Natten som gick var vi ute en helnatt och efter midnatt så hörde vi flera skärror som spelade, men ingen var speciellt intresserad av att det fanns en ¨konkurrent¨ i reviret. Inte en enda riktigt attack kunde vi registrera mot nätet, så vi har beslutat att istället för att försöka fånga någon så väntar vi tills värmen kommer. Har vi tur så blir det redan till helgen lite varmare så att vi kan ge oss ut igen. Av de 12 nattskärrorna som vi satte ljuslogga på förra året har vi inte fångat en enda än så länge, men de flesta av reviren där vi fångade dessa är besatta även i år så nu ska de bara fastna i nätet också. Det närmast vi har varit någon är en som studsade ur nätet innan vi hann fram för att ta den, men de finns där så förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan den första fångas.

Nattskärra med ljuslogg. -------------- Nightjar with light log.

måndag 4 juni 2012

En mycket konstig kväll. --------- A very strange evening.

Igår så var det dags för ännu en tur i området Norr om Mönsterås i hopp om att ta någon nattskärra med ljuslogg. Under eftermiddagens väderskådande och vädersajterna så skulle allt bli perfekt för nattskärrefångst, men det blev en mycket konstig kväll. Vi började med att sätta upp nätet centralt i ett av reviren som vi tror håller en skärra med logg, i varje fall så loggade vi en förra året som satt på samma ställe. Och i år sitter det också en skärra här så sannolikheten är stor att det är samma. Snart nog när vi satt upp nätet så börjar en att knarrra lite bara 30 meter bort, så vi ska bara vänta tills det blivit lite mörkare innan vi startar CD-spelaren är det tänkt. Plötsligt så flyger 2 st nattskärror över oss och försvinner över ungskogen, och de kommer inte tillbaka mer. Eftersom skärran som satt nära är tyst så var det förmodligen den och en hona som försvann. Vi tar ett beslut att testa något annat revir istället, men nu visar det sig att det inte alls är den perfekta kvällen som vi trodde. Vi hör bara enstaka skärror som knarrar en kort stund vart vi än stannar och efter en stund så tystnar alla, trots att klockan visar att det ska vara full fart nu. Vi åker runt till flera kända revir, och det är helt tyst överallt trots att vi försöker få igång de med CD-spelaren. Så det är bara att konstatera att det inte är något som stämmer just idag, men vi kan inte lista ut vad det skulle kunna vara. Visst! det är kyligt, men tidigare i veckan så var det full fart ett par kvällar trots att termometern bara visade några streck över nollan.
Om en timme så är det dags för ett nytt försök trots ganska liknade omständigheter som gårdagen, dock är det lite varmare idag så förhoppningsvis är de bättre i stöten ikväll.



fredag 1 juni 2012

Nu är Maj månad förbi. ---------- Now is the month of May by.

Summerar jag Maj månad så blev den riktigt bra. Jag har fångat 11 Nattskärror och ringmärkt 10, och jämför man det med förra årets 4 i maj så är det riktigt bra. Jag vet inte om jag lagt mer tid i år på fångsten eller om det beror på attrappen som jag använder i år. Jag ska jämföra antalet fångade per timma med tidigare år för då får jag nog det mest rättvisande resultatet. Den senaste gången som jag var ute var i förrgår natt, och då fångade jag 2 st. Det verkar som att det är ännu mer nattskärror i skogarna i år, för på den sträckan som jag åkte så hade jag 11 spelande ex och förra året så var här 2-3 ex!  Nu har en del skärror även börjat att skippa speluppehållet kring midnatt, för det låter skärror hela natten med en liten dipp kring midnatt. Nu är vädret väldigt ostadigt och det är inte bra för spelaktiviteten hos skärrorna, så jag hoppas att det stabiliserar sig snart. Om det blir bättre väder nästa vecka så ska vi göra ett nytt försök att fånga de som vi satte loggrar på förra året. De flesta av reviren där vi satte loggrar är besatta men vi har inte haft någon tur att fånga någon av dessa än, det närmaste vi har varit är en som studsade ut ur nätet igen innan vi hann fram. Men det känns som att vi har koll på reviren, så förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan den första fångas. Det brukar var i första halvan av Juni som det är bra aktivitet hos Nattskärrorna, så ni som brukar lyssna efter nattskärror ska ge er ut de närmaste veckorna. Själv ska jag var ute nästan varje natt då vädret är bra, och den 16:e ska jag leda en exkursion för fågelklubben ut i nattskärreskogarna. Efter mitt föredrag på årsmötet så hoppas jag att det är många som vill uppleva det jag upplever nästa varje natt. Jag har även tänkt försöka att hinna besöka några några andra ringmärkare som har nattskärror hos sig för att visa hur man går till väga vid fångsten, så jag hoppas att tiden räcker till för det.