måndag 30 juli 2012

En gammal bekant. -------- An old friend.

I förrgår så var det dags för en nattskärrenatt igen trots att det börjar bli sent på säsongen. Men det kyliga sommarvädret i år har gjort att säsongen har blivit utdragen, och det går fortfarande att fånga Nattskärrorna. De har dock lugnat ner sig med spelandet en hel del, och speluppehållet kring midnatt är tillbaka igen. Men om man vet var de finns så kan man få igång de med hjälp av CD spelaren, och eftersom det verkar vara sen häckning i år så kommer de fortfarande. Tidigare år har det verkat som att de inte vill komma efter att äggen kläckts, och det senaste jag fångat någon skärra tidigare är den 20/7 och efter det sa har det varit helt omöjligt att fånga fler. Jag fångade en under förnatten, och den var redan ringmärkt av mig själv. När jag läste av ringen så såg jag att det var en som jag märkte 2010 ca 500 meter från den nuvarande fångstplatsen. Jag gjorde några försök till under natten utan att fånga fler trots att de fanns där, men vinden har ökat så spelaktiviteten avtar markant.

 2010 såg den ut så här och var min 18:e fångade nattskärra.

 Teckningen på vingen är densamma nu.

Närbild på det mustaschprydda ansiktet.

måndag 23 juli 2012

En konstig Nattskärra. ----- A strange Nightjar.

Inatt så var jag ute igen för att fånga Nattskärror. Jag hade 2 st som studsade ur nätet och lyckades fånga en innan jag blev tvungen att avbryta klockan 01:00 för att det började blåsa och sedan regna. Den jag fångade trodde jag först var en hona när jag tog den ur nätet, men sedan blev jag osäker. Den hade små svaga vita vingfläckar, breda vingpennor av samma årgång, inga vita fläckar på stjärtfjädrarna, Svagt tecknade vingpennor, utväxande bukfjädrar typ ungfågelruggning, alla fjädrar fräscha och inga ruggningsgränser någonstans. Så frågan är vad jag fångat. 1K hane, 3K+ hona, 2K hane som inte ruggat stjärtfjädrarna eller något annat???
------
 Last night as I was out again to catch the Nightjars. I had two pieces that bounced out of the net and managed to catch one before I had to stop at 01:00 for it began to blow and then rain. The one I caught I thought at first was a female when I took it out of the net, but then I was not sure. It had small faint white wing patches, broad wing feathers of the same vintage, no white spots on the tail feathers, Low cartoon wing feathers, outgrowing feathers on belly type juvenilemoulting, all primarys  fresh. So the question is what I captured. Male 1K, 3K + female, male 2K with unmoulted tail feathers, or something else??

 Hela vingen. ----- The wing.

 Armpennorna. ---- Secondaries.

 Breda handpennor typ 3K, och små vingfläckar. -------- Broad primaries type 3K and small wingspots.

 Stjärt som en adult hona. ----- Tail lika an adult female.

 Stjärten underifrån. ------  The tail from below.

lördag 21 juli 2012

Dåligt med uppdateringar. --------- Poorly with updates.

Det har varit dåligt med uppdateringar här den senaste tiden. Anledningen är att jag inte har varit ute så mycket då det har regnat nästan varje dag, och då blir det kallt och fuktigt framåt natten. Detta gör att Nattskärrorna spelar väldigt sporadiskt och blir svårare att fånga. Jag har ändå varit ute ett par gånger mellan regnskurarna och fångat några Nattskärror. Senast för några dagar sedan så tog jag en hona som hade ett ägg i magen, och det börjar bli sent för det om ungarna ska hinna bli flygfärdiga i tid. Vid senaste tillfället som jag var ute så fångade jag 3 st hanar på bara 2 timmar, men blev sedan tvungen att avsluta natten för att jag ramlade och slog av handtaget till CD spelaren, batterierna tog slut och ett regnväder var på väg in. Jag har nu konstruerat en ny CD spelare med hjälp av en bilstereo och en högtalare inbyggda i en låda, så någon av de närmaste dagarna ska jag testa den. Det är väldigt bra ljud i den som kommer att höras på långt avstånd av Nattskärrorna. Kommande vecka så verkar det som att sommarvädret äntligen ska stabilisera sig med sol och värme, men det börjar bli sent på säsongen för att fånga fåglarna men jag ska göra ett försök.
----------------------------
 It has been bad with the updates here recently. The reason is that I have not been out as much as it has been raining almost every day, and then it will be cold and damp to the night. This makes the Nightjars shurring very sporadic and being harder to catch. I've still been out a few times between rain showers and caught a few Nightjars. Last couple of days ago I took a female who had an egg in the stomach, and it's getting late for the chicks to have time to be flight ready in time. At the last moment that I was out so I caught 3 males in just 2 hours, but was then forced to finish off the night because I fell and hurt of the handle to the CD player, batteries ran out and the rain was about to enter. I have now designed a new CD player through a car stereo and speakers built into a box, so in the next few days, I will test it. It's very good sound in it and that will be heard in the distance of the Nightjars. Coming week, so it seems that the summer weather finally stabilize with sun and heat, but it's getting late in the season for catching birds, but I'll give it a try.

 De brukar stanna ett tag i handen innan de flyger iväg. -------- They will stay for a while in my hand before take off.

 Start!. ------- Take off!

 Framsida på den nya CD-spelaren. ---- Front off the new CD-player.

Baksida med högtalaren. -------- Backside with speaker.

onsdag 11 juli 2012

Nu är det riktigt bra!

De senaste 2 nätterna har det varit riktigt bra fart på Nattskärrorna. Det är gott om spelande skärror och många spelar hela natten igenom, så det är bara att välja och vraka vilka man ska prova att fånga. 6 st har blivit märkta dessa 2 nätter och om det fortsätter så här ett tag till så kan jag nog fånga lite mer än fjolårets 44 ex. Jag är nu uppe i strax över 30 fångade ex än så länge. Spelaktiviteten brukar avta när äggen kläcks har jag märkt tidigare år, så vi får se när det blir i år. För 2 nätter sedan så fångade jag en hona och hon hade ett ägg i magen men ingen utvecklad ruvfläck än. Så om hon är riktvisande för hela beståndet så är det minst närmare tre veckors fångst kvar. I år har jag också satsat på att optimera fångstmöjligheterna så mycket som möjligt, och jag tror att det gett önskad effekt. Så i ett senare inlägg tänkte jag presentera vad jag gjort och kommit fram till. Om några timmar så väntar ännu en natt i skogen när jag slutat jobbet, och vädret verkar bli lite bättre än de senaste nätterna så jag ser fram mot natten.

söndag 1 juli 2012

Äntligen nattskärrenatt.----- Finally Nightjar night.

Den senaste natten var en sådan där härlig natt med bra aktivitet hos Nattskärrorna hela natten. Vädret var betydligt varmare än vad det varit de senaste veckorna, så det var säkert det som gjorda att nattskärrorna äntligen kom igång. Vi hörde säkert upp mot 30 spelande Nattskärror under natten, och vi fick också se en hel del flyga omkring. För att vara så effektiva som möjligt denna sista natt i området på ett tag, så drog vi snabbt vidare till nästa när vi märkte att de inte var så intresserade. Vi hann med en hel del nätuppsättningar under de få mörka timmarna, och vi lyckades fånga 2 st nattskärror under natten. Den första var en som vi fångade och satte ljuslogg på för knappt en vecka sedan, men den andra var betydligt intressantare. Vi har tidigare försökt att fånga en  ca 2 km längre norrut längs vägen, men den som sitter där och spelar har visat ett svalt intresse att bli fångad, så vi har inte lyckats att fånga den. Vi har misstänkt att det är en fågel som vi loggade förra året på samma ställe, så det har varit extra intressant att försöka fånga den. Den andra vi fångade inatt visade sig nu vara denna fågel!!! En lite sliten ring runt benet och en ljuslogg på ryggen gjorde att vi inatt kunde ta årets andra fågel av de som vi satte ljuslogg på förra året. Tyvärr så har det visat sig att den loggen hade satt sig i sleepmode läge någon gång, så den är tvungen att skickas iväg för att se om det finns någon data på den. Den andra loggen är nu tömd på data och den har fungerat som den ska, så när det materialet har bearbetats kommer vi att få se vart den tillbringat vintern i Afrika.
-------------------------
 The last night was one of those great night with good activity at Nightjars all night. The weather was much warmer than it has been the past few weeks, so that was probably what made ​​the nightjars finally got activated. We certainly heard up to 30 shurring Nightjars at night, and we also saw a lot of flying around. To be as efficient as possible this last night in the area for a while, we went quickly to the next when we noticed that they were not interested. We covered a lot of nettimes during the few hours of darkness, and we managed to catch 2 nightjars during the night. The first was one that we caught and put lightlog on for just a week ago, but the second was much more interesting. We have tried to catch one about 2 km further north along the road, but the one who sits there and plays have shown weak interest to be caught, so we have not managed to catch it. We suspect that there is a bird that we logged last year in the same place, so it's been particularly interesting to try to catch it. The second we caught last night was this bird! A little worn ring  around the leg and a lightlog of his back did that tonight we could take the second bird of the ones we put lightlog of last year. Unfortunately, it has been shown that the log had sat down in sleepmode position some day, so it has to be sent off to see if there is any data on it. The second log is now empty of data and it has worked properly, so when the material is processed, we will see where it spent the winter in Africa.

 Nattskärran med sin ljuslogg. ------- Nightjar with his lightlog.

En upptäckt är att Nattskärrans pupill är oval. ------------Nightjars pupil is oval.