tisdag 20 november 2012

Arbete med årets sammanställning pågår. -------- This years report is nearly finished.

Jag jobbar för fullt med sammanställningen av årets säsong, och är i stort sett klar med den, så under nästa vecka kommer den att finnas tillgänglig i sin helhet här på bloggen för de som är intresserade. De som fått den via mail tidigare år kommer även att få det i år, och är det fler som vill ha sammanställningarna via mail så skicka ett mail till urmbird@hotmail.com

söndag 4 november 2012

Är detta farligt för nattskärran? -------- Is this dangerous for Nightjars?

Ja det är frågan som ska börja lösas i sommar. Efter förfrågningar om nattskärror och vindkraft från flera håll, så har mitt intresse väckts i frågan. Och då vi har ett antal vindkraftverk som står ganska nära områden med gott om nattskärror, så får vi hoppas att de kan bli bra studieobjekt. Det finns inte en enda ordentlig undersökning om detta i hela Europa, så behovet är stort. Eftersom jag nu studerat nattskärror i 3 år så har jag bra koll på hur de uppträder där det inte finns några vindkraftverk, så nu ska jag börja kolla hur de beter sig när det finns det.
Eftersom projektet med ljusloggarna inte är avslutat än så får jag se hur mycket jag hinner med i sommar, men tanken är att i varje fall starta med undersökningen.


Vindkraftverk. ------ Wind turbine.