fredag 28 juni 2013

Ringmärkning av ungar. ---------- Ringing of chicks.

Igår så var jag och ringmärkte de två stora ungarna som vi hittade för ett tag sedan. När jag kom fram till boet efter att det kommit en regnskur så låg det två stycken vuxna hos ungarna, och jag förutsatte att det var hanen och honan. Den som låg bredvid lättade på några meters håll och det var hanen som flög iväg och spelade skadad. Den andra som skyddade ungarna låg kvar till jag var alldeles intill innan den lättade, och då visade det sig att även detta var en hane!!!!!???
Honan sågs inte till alls så hon kanske har en ny kull på gång någonstans. Men frågan på varför det var två hanar hos ungarna får vi kanske inget svar på?
De små ungarna började hota mig med öppen mun när jag skulle ta de och när handen kom för nära så hoppade de fram och nafsade mig i handen som försvar. Vilken räv som helst skulle bli rädd för det skulle jag tro.


 Två vuxna hanar hos ungarna. ------- Two adult males with the ckicks.

 En unge under var vinge. . --------- Chicks under the wings.

 Välkamoflerade ungar. -------- Well camouflaged chicks.

 Vägning. ------ Weighting.

 Stor mun. ------- Big mouth.

 Liten unge. ------- Small chicks.

 Hotande unge. -------- Defending chicks.

En av de vuxna. -------- One of the adults.

onsdag 26 juni 2013

Den senaste vecka. ------- The latest week.

Nu har det blivit många nätter i rad ute i skogarna, så det är skönt att det regnar ett par dagar nu så man får sova ut.
Det har varit både upp och ned med nattskärrefångsten och man blir aldrig riktigt klok på vad de håller på med. Ena natten så fångar man 5 st för att nästa inte få en enda, ibland är de jätteintresserade och kommer direkt för att nästa natt inte ens bry sig om när man startar CD-spelaren. Men det är bara att nöta på så kommer den bra natten när man minst anar det.
Det har blivit 30 st fångade än så länge i år och av dessa så har vi en främmande ringmärkt fågel och några av de som jag själv har ringmärkt tidigare år. Vi har även koll på 5 st bon där ungarna kommer att ringmärkas när det är dags. Nattskärran verkar ha en väldigt utdragen häckningssäsong då vi har ett bo med ganska stora ungar samtidigt som vi fångat honor som inte lagt sina ägg än.

 Ganska stora nattskärreungar. ------ Nightjar chicks.

Fullmåne och nattskärra som förmodligen är försedd med en ljuslogg. ----- Full moon and nightjar who probably has a geolocator on his back.

söndag 23 juni 2013

Nu är det full fart. -------- Now it's full speed.

Efter att det varit lite si och så med nattskärrornas aktivitet så har de nu kommit igång för fullt och man kan höra spelande nattskärror hela nätterna. Det har också fyllt på med nya nattskärror i reviren de senaste dagarna och nu finns det ett 70-tal ex i området norr om Mönsterås. Den senaste natten så fångade vi 5 st nattskärror och vi har hittills fått tillbaka 3 st med ljusloggar, så vi har stora förhoppningar att vi ska kunna fånga några till den närmaste månaden. Vi har också hittat 4 st bon, så där kommer vi att försöka fånga föräldrarna och även ringmärka ungarna när de är tillräckligt stora.
Häckningssäsongen verkar vara ganska lång då vi har skärror som ruvat en vecka och samtidigt så har vi fångat ett par honor som har ägg i sig och inte lagt sig att ruva än. Så boletningen kommer att fortsätta kommande vecka för att hitta fler bon.

 Nattskärra hane. -------- Nightjar male.

 Nattskärran som vi kommer att kunna följa på sin resa till Afrika. ---- Nightjar who has been in Afrika this winter.

Ljuslogg. ------- Geolocator.

söndag 16 juni 2013

Vi har funnit ett bo. ----------- We have found a nest.

Gabriel Norevik har varit ute och letat efter nattskärrebon dagtid i de områden där vi fångar nattskärror, men ännu har han inte funnit något. Igår så var jag med ut i markerna för att kolla möjliga boplatser och i ett område så upptäcker jag en nattskärra som ligger på marken bredvid en tall. Hon flyger iväg eftersom jag är  så nära när jag upptäcker henne, och där ligger ett ägg på marken. Efter snabb fotografering så avlägsnar vi oss snabbt från området för att inte störa för mycket och riskera att häckningen spolieras.
I ett annat område så hittar vi skalen efter två st nattskärreägg och när vi synar de närmare så ser vi att det är  en fågel som ätit upp innehållet.
Idag så fick jag ett SMS att Gabriel har funnit ännu ett bo och i det så fanns det två st ägg. Han höll nästan på att kliva på honan innan hon tog till vingarna på ca 1,5 m håll så hon har nog ruvat ett tag redan. Eftersom vi har tänkt att ringmärka en del ungar och även de vuxna där vi hittar bon så var det här ett stort framsteg.

 Nattskärrans bo. --------- Nightjars nest.

 Ägget på marken. --------- The egg on the ground.

 Storleken på ägget. ------- Size of the egg.

 Närbild nattskärreägg. ------- Close up nightjar egg.

Förstörda ägg. ------ Predated egg.

torsdag 13 juni 2013

Äntligen!!!! ---------- Finally!!!!

Inatt så kom ett genombrott i våra fångstförsök av de nattskärror som har en ljuslogg. Efter ett antal nätter i området så börjar vi nu få koll på var de olika hanarna sitter någonstans och har sina revir, så nu börjar vi inrikta oss mer på att fånga så många som möjligt av dessa. Det är en del omfördelningar och rörelse i området av nattskärrorna, då vissa tidigare bra områden nästan är helt tomma på nattskärror i år. I gengäld så har det fyllts på i andra områden och på vissa ställen är det betydligt fler än tidigare. En del nya hyggen har tagits upp under hösten/vintern så det kanske är det som gjort att de flyttat lite på sig.
Nu är det även gott om honor som gör att hanarna blir mer aktiva att mota bort konkurrenter, så fr.o.m. nu borde de bli lite lättare att fånga.
Under natten som gick så inriktade jag mig på den västra vägen där området i norr nästan blivit helt tomt på nattskärror, men i söder så är det lika många som vanligt eller lite fler. Jag lyckades fånga en nattskärra, men det var en kontroll av en fågel som jag märkte för ett par dagar sedan, så den var inte så intressant. Jag gjorde flera försök på andra nattskärror och gav mig långt in i skogen på jakt efter en del av dessa, men ingen ville låta sig luras i nätet.
Gabriel höll till på den östra vägen istället där det är riktigt gott om nattskärror i år, och han hade mera tur än mig. När han försöker fånga en nattskärra i ett område så dyker en annan nattskärra upp och flyger in i hans nät och det är hans första egenfångade någonsin. Ännu gladare blir han när han får se att det är en tidigare märkt nattskärra med en ljuslogg på ryggen. När ringen är avläst så visar det sig att den blev märkt ca 1,5 km söderut förra året, så denna fågel kommer vi att få uppgifter på vart den tillbringat vintern någonstans i Afrika och hur den tagit sig dit och tillbaka igen.
Den fick en ny ljuslogg påsatt och vi hoppas att den kommer tillbaka igen nästa år.

Nattskärran som varit i Afrika och vänt. Bilden tagen förra året när den fick sin logg.

onsdag 12 juni 2013

De är tröga fortfarande. --------- They are still sluggish.

Även natten som gick var trög trots att det var bra aktivitet på nattskärrorna, de vill inte riktigt fullfölja sina attacker än så det var ingen som ville fastna i våra nät. Jag och Gabriel åkte på olika håll, men vi upplevde samma sak båda två och vi provade på många fåglar under natten. Det kan ha berott på att det regnade ganska kraftigt i Mönsteråsområdet igår eftermiddag och om det är så så borde kommande natt bli perfekt. Just nu är det uppemot + 30* här hemma, så till natten borde det bli riktigt varmt. Nackdelen är att alla mygg och knott har börjat vakna till också, så det är inte riktigt lika trevligt ute längre.
På dagarna så letar Gabriel boplatser där vi haft honor framme under natten, men än har han inte hittat något bebott bo. Jag själv har varit ute hos hemmanattskärran och letat bo, men inte hittat mer än möjligen ett gammalt bo från tidigare år. Jag passade även på att röja fram lite nya boplatser i det området så vi får se om det är nått som kan passa.
Nattskärran lägger sina ägg på barmarksfläckar utan växtlighet och det får gärna finnas en stubbe, sten eller en grov trädgren i närheten. Vid basen av mindre björkar håller de gärna till också.

Framröjd boplats. -------- Cleared Nightjar nest.

tisdag 11 juni 2013

Ingen med ljuslogg än. ------------- No one with geolocator yet.

Nu har vi tillbringat 3 nätter i området där vi satt ljusloggrar på ett antal nattskärror, men än har vi inte fångat någon av dessa. Spelintensiteten har varierat mycket hos nattskärrorna och vi har fått jobba hårt för de tre som vi fångat än så länge.
Natten som gick verkade det som att det fanns mer honor i området och detta brukar sätta fart på hanarna så de blir mer aktiva, så om vädret blir bra de närmaste nätterna så borde det lossna ordentligt. De första två nätterna så åkte vi tillsammans, men nu kör var och en av oss själva för att öka fångstinsatsen en del. Gabriel Norevik är även ute dagtid i reviren för att försöka lokalisera några boplatser, och han har hittat en del områden redan där det finns gamla bon från tidigare år och det i övrigt ser bra ut. Kommande natt så kommer vi att försöka fånga fåglar i ett specifikt område där vi har loggat många av fåglarna, men vi kör var för sig för att försöka täcka in så många som möjligt av de ca 30 hanarna som finns där. Så vi får hoppas att detta blir natten då vi återfångar några med ljuslogg på.

fredag 7 juni 2013

Inatt blir det spännande. --------- Tonight it will be exciting.

Inatt så ska Gabriel Norevik och jag göra årets första försök att fånga några nattskärror med ljuslogg på, så det är en spännande natt vi har framför oss. Det är första gången som det området besöks då vi har bestämt att vi inte ska störa skärrorna innan det var dags att satsa ordentligt. De två senaste nätterna har bjudit på varierad aktivitet hos nattskärrorna, så vi får se hur de beter sig inatt. Igår natt så var aktiviteten på topp och jag lyckades fånga två nattskärror på lite drygt 30 minuter och hade en till som var riktigt nära att fångas innan jag var tvungen att avsluta för natten
Hittills i år så har det blivit 12 st fångade nattskärror och jag har tagit nattskärra nästan varje natt som jag varit ute.




måndag 3 juni 2013

Nattskärran hemma är fångad. --------- Nightjar at home is caught.

Jag har en nattskärra som sitter ca 500 m från mitt hus och spelar om kvällarna och för ett par år sedan så ringmärkte jag den. Förra året så skulle jag fånga den igen tänkte jag, men den studsade ur nätet och kom undan vid det tillfället. I år så dök den upp igen för någon vecka sedan, så jag tänkte att i år ska jag fånga den igen. Igår kväll var vädret perfekt för nattskärrefångst så jag tog mina grejor och cyklade bort till området där den håller till. När jag går upp mot hällarna där den håller till så kommer den genast flygande och möter mig innan den flyger upp i en tall och börjar spela, så det är bara att rigga upp nätet och sätta igång CD spelaren. Den kommer flygande direkt för att kolla inkräktaren och det är bara en tidsfråga innan den fastnar i nätet. Men återigen så flyger den in i nätet och studsar ut igen, men den är fortfarande irriterad så jag flyttar nätet en bit och gör ett nytt försök. Denna gång så brakar den rakt in i nätet och blir kvar där, så det ska bli kul att träffa en gammal bekant tänker jag när jag rusar fram för att lossa den. Döm om min förvåning när jag får se att den inte alls är ringmärkt tidigare, utan är en helt ny fågel på exakt samma revir som "min".

 Stor mun. ------ Big mouth.

 Vingpennorna visar att det är en fågel 3 år eller äldre. ------ Older bird.

Min teori om att de undre stjärttäckarna kan användas som ett ålderskriterium stämde in på denna fågel.

lördag 1 juni 2013

Nattskärrans kam. ------------- Nightjars comb.

Vem visste att nattskärran har en alldeles egen liten kam att kamma sig med? Förmodligen inte så många! Men på sin mellersta klo så har den små utväxter som den förmodligen använder till att hålla sin mustasch i topptrim med. För när den spärrar upp sitt gap gör de styva stråna att gapet blir ännu större och troligen så känner den nog också när en liten insekt nuddar dessa, så den kan stänga munnen snabbt.

 Kammen på klon. -------- The comb on the claw.

 Nattskärra. ------- Nightjar.

 Nattskärrenatt. ------- Nightjar night.

Nyss satt det en nattskärra på tråden 2 meter ifrån mig. ----- It just sat a nightjar on wire 2 m away from me.