onsdag 27 juli 2016

The first nestlig this day.

The nest I found yesterday produce one nestling and it was ringed today. This evening should I visit 4 more nests and hopefully are there more nestlings to ringed. In one of the nest I have a trailcam and it´s time to change the memorycard there. After the nestvisit should I try to catch some more nightjars with the mistnet.

 The nestling under mothers wing.

 Weight in at 52,6 gram.

Close up nestling.

Nightjars in the forest.

Yesterday I catch four nightjars before midnight. One was a first year bird and the other was older guys. One of the older was a bird I caught 2014 in same place. 
In an other place I´m going right on a nightjarnest in the dark. Today should I visit some nightjarnests and ringing the nestlings.

One of the nightjhars yesterday.

onsdag 20 juli 2016

Samtidigt har vi nykläckta ungar och flygga årsungar.----- At the same time, we have newly hatched young and fly youngs.


 Nykläckta ungar i flera nattskärrebon.--- Newly hatched nightjars in several nests.

Samtidigt som andra årsungar är ute och flyger.----- At the same time other youngs flying around.

måndag 18 juli 2016

Hona på bo. -------- Female on nest.

Igår så fångade vi en hona som låg på bo och äggen är nära kläckning då vi hörde hur det pep från äggen när vi lossade honan ur nätet. Sedan så tilltog vinden och aktiviteten hos nattskärrorna avtog i samma takt, så det blev ingen mer fångad denna natt. Vi fick en riktigt fin solnedgång under kvällen och natten bjöd på ett fint månsken, så det var ändå en fin upplevelse man fick vara med om.

 Hona på bo. ------- Female on nest.

 Två ägg och en tallkotte i boet. --------Two egg and a Pinecone in the nest.

 Fin solnedgång. ------ Nice sunset.

 Björk och färgade moln. ------- Birch and colored clouds.

Månsken mitt i natten. --------- Moonlight in the middle of the night.

måndag 11 juli 2016

En till. ------ One more.

Igår kväll så blev det ännu en nattskärra i nätet och denna gång så var det en hona med tydlig ruvfläck som blev lurad. Hanarna var lite sega och anledningen uppdagades då det började regna efter någon timma. Det går igen hela tiden att är det är regn på ingående så avtar aktiviteten någon timma innan det kommer.
Honan ville inte flyga iväg när den skulle släppas, utan det satt så fint på mitt finger en stund och vilade upp sig efter ringmärkningen.





fredag 1 juli 2016

500 ringmärkta nattskärror på 7 år!!! ------- 500 ringed nightjars in 7 years!!!

Inatt så fångade jag den 500:e ringmärkta nattskärran under de 7 år som jag ringmärkt denna art, så det kändes som att en milstolpe passerades. Kvällen började med att det var två ringmärkta nattskärror kvar till det stora ögonblicket och jag hade redan innan bestämt vilket område jag skulle besöka. När jag var på väg ut dit så hade de spärrat av vägen med en stor sten, så det fick bli en ny planering om vilket område som skulle besökas.
När jag bestämt mig så åkte jag dit och flera nattskärror spelade när jag öppnade bildörren, så det här blir en lätt match att nå femhundra trodde jag då. Till sist efter ett envist nötande så kom till slut en nattskärra flygande och attackerade attrappen på spelaren och flög in i nätet. Bara en kvar till femhundra!
Men efter flera nätuppsättningar och en klocka som tickade mot läggdags eftersom jag skulle upp och jobba på morgonen, så beslutade jag att byta område trots att tiden för sängen passerats för ett bra tag sedan.
Nästa plats hade besökts tidigare under säsongen utan att det funnits några nattskärror där så jag hade inte så stora förhoppningar att det skulle finnas någon nu heller. Men när jag klev ur bilden så spelade en skärra riktigt nära, så nätet kom upp illa kvickt på vändplanen där jag befann mig. Snart nog så kom nattskärran flygande tätt följd av ytterligare en och de flög rakt in in nätet från varsitt håll och den som var närmast mig flög in först.
Det var en äldre hane och lite längre bort i nätet så fångades en fjolårsfågel och lyckan var total, 500 ringmärkta nattskärror är en del mer än jag trodde när jag började att ringmärka denna art. Efter nattskärreselfie så bar det av hemåt för att få omkring 4 timmars sömn innan väckarklockan skulle ringa och nu under kvällen så firas det med en god rökig whiskey och nattskärrorna får vila i skogen. Men imorn blir det full fart igen om vädret tillåter och kommande vecka så jobbar jag kvällsskift, vilket innebär helnätter i skogen.

 Nummer 500 och 501 har flugit in i nätet.------ Nightjar 500 and 501 in the mistnet.

 Number 500!!!

 He was a older male and got ring number 4678135

 Selfie med två nattskärror. Dekalen på bilen är min nattskärra nummer 16.

Firande med Ardbeg Uigeadail, rökig och god. ------- Celebrate with Ardbeg Uigeadail, smokey and tasty.